Groeiend aantal mensen kiest voor edelsmid als beroep

De NOS bracht in het nieuws dat een snel groeiend aantal mensen zich toelegt op het maken van unieke sieraden en er uiteindelijk zijn beroep van wilt maken. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Het aantal ingeschreven edelsmeden is in vijf jaar tijd gegroeid met ruim 30 procent tot 1552. Velen maken hier uiteindelijk een beroep van, maar hierbij wordt wel een kanttekening geplaatst: niet al die edelsmeden hebben namelijk een branche-erkende vakopleiding gevolgd.
In Nederland is Vakschool Schoonhoven de enige onderwijsinstelling waar branche-erkende mbo-opleidingen tot goud- en zilversmid (en ook juwelier en uurwerkmaker) worden aangeboden. Daarbij speelt de school in op de veranderende arbeidsmarkt en de vraag van de consument. Voor de diverse opleidingen investeert de school in nieuwe technieken en materialen (3D-ontwerpen, graveren, edelsteenkunde e.d.) Naast regulier mbo-onderwijs biedt Vakschool Schoonhoven, onderdeel van ROC Zadkine, ook diverse branche-erkende commerciële, technische en creatieve cursussen en trainingen aan.

Bron: NOS https://nos.nl/artikel/2226497-edelsmid-school-populair-onder-mensen-die-iets-anders-willen.html

workbench-goldsmith-all-kinds-tools-30217260

No comments

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>